Erelid Sjaak Polak

Sjaak_Polak_SVDGK_erelid

Tussen 2001 en 2004 was Sjaak Polak een populaire speler bij FC Twente. In 92 competitieduels scoorde hij twaalf maal. De geboren Hagenaar kon zowel als linksback en als middenvelder uit de voeten. Op het moment van schrijven verzorgt Polak voetbalclinics en is hij trainer van zondagvierdeklasser RSV Hoekpolder in Rijswijk. Hij denkt nog vaak terug aan zijn periode in Enschede. Ron Heij en Quincy Sepers hadden namens SV De Gouden Korenaren een exclusief interview met Polak. ‘De fans van FC Twente gaven mij veel zelfvertrouwen.’

Sjaak, als je jouw drieënhalf jaar bij FC Twente in één zin moet omschrijven, wat zeg je dan?

Het waren vruchtbare, sportieve jaren, waarin ik grootse indrukken heb opgedaan onder trainers van verschillende niveau, en waarbij er veel waardering was vanuit de supporters.

Kan je een voorbeeld geven van de grootse indrukken die je hebt ervaren?

FC Twente speelde ook toen al in een fantastisch mooi stadion op een hoog niveau. Alles is tot in de puntjes goed geregeld binnen de club: van de trainer tot aan Patty van de receptie.

Je geeft aan dat er vanuit de supporters veel waardering is geweest.

Vanaf mijn binnenkomst bij Twente ben ik door de supporters direct opgenomen. Dit geeft je als voetballer enorm veel zelfvertrouwen en daardoor ga je ook makkelijker voetballen.

Hoe verklaar je dat supporters jou zo waardeerden?

Ik ben een harde werker, ben eerlijk en open. Verder wil ik altijd winnen en ben er altijd vol voor gegaan. Dit werd door de supporters altijd erg gewaardeerd. Bovendien had ik een goede traptechniek en was ik een opkomende back. Daar hadden aanvallers een hekel aan. Dennis Rommedahl heeft me tijdens een wedstrijd eens gevraagd of ik wilde stoppen met het opkomen, want hij wilde er niet meer achteraan lopen.

De niveauverschillen tussen trainers, wat bedoel je daar precies mee?

Fred Rutten is echt een fantastische trainer. Deze man heeft zoveel kennis en neemt echt de tijd voor je als speler. Hij maakt je echt beter, onder hem had ik nog veel meer kunnen groeien als speler.
Daarentegen heb ik ook onder Rene Vandereycken gespeeld, dit was geen pretje. Zijn oefenstof was niet echt om over naar huis te schrijven. We moesten onder hem bijvoorbeeld een training doen met tennisballen. Met deze ballen moesten we het hele veld over lopen en op den duur werden de ballen een stukje bij beetje groter van formaat. Als ik dan vroeg of hij ze water had gegeven dan kreeg ik op mijn donder, blijkbaar kon hij geen geintjes waarderen. De grote spelers binnen de selectie (bijvoorbeeld N’Kufo) namen dan ook geen deel aan dit soort activiteiten omdat ze dit onzin vonden, maar ik was nog jong en deed netjes wat me opgedragen werd. Ook onder John van ’t Schip heb ik nog gespeeld bij FC Twente. Ik weet nog dat ik na een oefenwedstrijd tegen Anderlecht op mijn kop kreeg dat ik Aruna Dindane niet goed verdedigd had. Die gozer was me toch snel, die kon ik gewoon niet bijbenen. Nu was vlak daarna de Champions League wedstrijd tussen Real Madrid en Anderlecht, waarbij die Dindane vanaf zijn eigen strafschopgebied met de bal aan de voet dwars het veld over liep en scoorde. Geloof me: ik heb dit met een triomfantelijke blik zitten bekijken. Het deed me wel goed dat ook de verdedigers van Real Madrid geen grip op hem hadden.

Wat zijn je allermooiste herinneringen aan FC Twente op voetbalgebied?

In algemene zin: Het spelen in een mooi stadion, waar mijn naam gescandeerd werd. Daarnaast natuurlijk Europees voetbal, de halve finale van de beker en de daaropvolgende finale en de Johan Cruijff Schaal.

De bekerwinst in 2001 heeft onder de supporters heel wat losgemaakt. Hoe heb jij dat destijds ervaren?

Als ik bijvoorbeeld terugkijk naar de halve finale tegen Vitesse: Voor de wedstrijd zelf had ik niet het idee dat het heel bijzonder was. Pas toen ik in de kleedkamer hoorde dat er zoveel Twente supporters in het stadion zaten, begon het pas door te dringen dat het enorm leefde onder de fans. Mijn schoonvader zat in het stadion en vroeg me later of ik niet afgeleid werd door het enorme fluitconcert wat ik over me heen kreeg toen ik een penalty moest nemen. Nu heb ik daar echt helemaal niets van meegekregen. Ik was in een soort roes ofzo en weet alleen nog dat Zoetebier vervelend aan het doen was. Ik heb alleen tegen hem gezegd “die pak je toch niet”. En die bal ging er dan ook in.

En de finale?

Ook die wedstrijd eindigde met strafschoppen. Tijdens de wedstrijd heeft Sander Boschker ons er doorheen gesleept, hij pakte echt alles wat er op hem af kwam. Niet normaal hoe hij heeft staan te keepen toen. En die penalty serie was ook erg spannend, Heubach en Vennegoor miste, waarna ook de Jong, Waterreus en Kolkka misten. Ik heb later nog met Kolkka gespeeld en toen hebben we het er nog wel eens over gehad. Dennis Hulshoff heeft nadat hij zijn penalty raak schoot in het voorbij lopen Kolkka helemaal de huid vol gescholden. Jonas zei dat die gast helemaal gek was, maar dat het hem wel uit zijn concentratie heeft gehaald.

Het vasthouden van de beker is zo iets moois. Het feest wat daarna is losgebarsten was echt geweldig. Wat kunnen die Tukkers feesten zeg! Ik herinner me nog dat ik tot mijn knieën in de bierbekertjes stond.
De badjas heb ik nog steeds J. Jaren later, toen ik tegen Twente speelde riepen jullie supporters; “Sjakie geef je badjas terug”. Mooi niet! Ik kon dit wel waarderen, maar ik ben er veel te trots op.

Bij hen die erbij waren is FC Twente – Grasshoppers in 2001 (4-2, desondanks uitschakeling na eerdere 4-1 nederlaag) bijgebleven als een van de meest bijzondere wedstrijden ooit. Wat kun je je herinneren van deze wedstrijd?

Ik weet nog goed dat Arjan van der Laan een hele goede wedstrijd speelde. En dat we ruim op voorsprong stonden. Ik kreeg de schuld van de laatste tegengoal waardoor we helaas uit het toernooi vlogen. Ik heb dit moment nog vaak teruggekeken, maar ben van mening dat het niet mijn man was die ik moest dekken. Wat wel mooi was dat na afloop de supporters massaal “Sjakie hier op an” scandeerden. Als je dan naar de supporters loopt en je een massaal applaus krijgt, is dat echt een kippenvelmoment. Deze waardering is zo enorm mooi en doet je zo goed! Het maakte de nederlaag op dat moment al weer goed.

Heb jij destijds kunnen voorzien dat FC Twente zo zou groeien naar de club die het nu is?

Dat was me al duidelijk toen ik bij de club kwam. Alles was van een hoog niveau en tot in de puntjes geregeld. Er waren plannen om structureel naar boven te kijken. Het enige gevaar wat toen nog speelde was het dreigende faillissement. Dit baarde me als speler wel zorgen, maar het is gelukkig allemaal goed afgelopen. Maar Twente kon niet failliet, iedereen (supporters, spelers, burgemeester etcetera) stonden als één man achter Twente.

Wat heb je nu nog met FC Twente?

Ik volg ze nog steeds, ben echt een enorme fan geworden. FC Twente is mijn club! Ik speel af en toe met oud FC Twente. Wat er nu gebeurt bij Twente is niet zo mooi. Spelers als Tadic, Chadli en Douglas zijn zo goed, dat het in mijn ogen een mentaal probleem is dat de prestaties tegenvallen. Ik kom graag naar een wedstrijd van FC Twente kijken, maar het is zo jammer dat het zo’n eind rijden is. Bij Twente zorgt men goed voor oud-spelers en dat is erg prettig.

Je hebt vorig jaar enkele maanden in de VS gevoetbald, hoe was dat?

Mijn tijd in de VS was iets aparts, erg mooi. Dit was een groot avontuur. Wat lekker was dat niemand je kent en je normaal en rustig over straat kon lopen. Ik kon gewoon lekker mezelf zijn.
(Ondertussen laat Sjaak ons allemaal foto’s zien van zijn avontuur in de VS)
Ik had met mijn toenmalige club Scheveningen de afspraak dat ik daar weg mocht om naar de VS te gaan als ik naakt door de woestijn zou rennen. Belofte maakte schuld………….. (Ter info: het bewijs is geleverd) .
Voor een uitwedstrijd zat je gerust twaalf uur in de auto! We hebben zelfs meegemaakt dat we in een kleedkamer kwamen die leeggehaald was. Er stond geen bankje, stoeltje, locker of wat dan ook meer in. Hij was echt helemaal leeg! De thuiswedstrijd was dik gewonnen en dit hadden ze gedaan om ons terug te pakken.

Heb je geen spijt dat je pas laat in je carrière naar het buitenland bent gegaan?

Achteraf gezien wel. Voor mijn ontwikkeling was het wel beter geweest en had ik meer uit mijn loopbaan kunnen halen.

Momenteel ben je trainer bij de zondag 4e klasser RSV Hoekpolder uit Rijswijk. Stel dat FC Twente je benadert voor een functie, zou je het doen?

Gelijk! Zonder te twijfelen zeg ik ja. Ik heb nog niet alle diploma’s voor coach betaald voetbal, maar wil deze wel gaan halen. Maar als ik bijvoorbeeld assistent zou kunnen worden van Patrick Kluivert bij de beloften zou ik dit geweldig vinden.

Twente is mijn club!